Sexualitat

Sexualitat és molt més que fer un polvo. Sexualitat són les carícies, la intimitat, els jocs, l'afectivitat i, sobretot, passar-s'ho bé. Tots aquests jocs que iniciarem quan comencem a sortir amb algú, ens ajudaran a conèixer el nostre cos -aquest que tot just estem estrenant- a comprendre com funciona, a aprendre a estimar-lo i a estimar l'altra persona.

A més a més, també hem de tenir en compte altres aspectes que més directament o menys tenen relació amb la sexualitat o poden ser-ne conseqüències.



Orientació sexual

A l'adolescència comences a descobrir la sexualitat i pensa que no forçosament tothom ha d'estimar de la mateixa manera. Pensa que la millor manera d'estimar es poder estimar amb llibertat. Hi ha diverses orientacions sexuals i totes són vàlides: entre persones de diferent sexe (heterosexualitat), del mateix sexe: homosexualitat masculina (gais) i femenina (lesbianes), i amb els dos sexes (bisexualitat).

Un cop tinguis clara la teva inclinació, ja veuràs com tot serà més fàcil. És important recordar que ser gai, lesbiana o transsexual no és cap malaltia. Respecta i deixa que tothom visqui la seva sexualitat amb naturalitat. 

 

Mètodes anticonceptius

Els anticonceptius permeten gaudir de la sexualitat sense por a un embaràs no desitjat, però s'ha de tenir en compte que la seva eficàcia varia i depèn del seu bon ús i que només dos d'ells, els preservatius masculins i els femenins, protegeixen de les infeccions de transmissió sexual (ITS) i de la SIDA.

No hi ha un mètode ideal per a tothom, sinó que cada persona pot triar quin li va millor segons la seva edat, la seva situació personal, el tipus i la freqüència de les seves relacions, les pròpies creences o conviccions personals, etc.

+ info


Malalties de transmissió sexual

Les infeccions de transmissió sexual (ITS) són malalties infeccioses que es transmeten a través de les relacions sexuals.

Existeixen diferents ITS que poden transmetre de diferents maneres. Hi algunes ITS que es poden curar fàcilment (gonocòccia, sífilis, infecció vaginal per tricomones i infeccions per clamídies), però d'altres no tenen un tractament curatiu definitiu (hepatitis A i B, infecció per VIH, herpes genital o berrugues i condilomes).

Normalment es presenten amb símptomes com coïssor, berrugues genitals, dolors a l'orinar... però també podem trobar que siguin asimptomàtiques, és a dir, que no presentin símptomes.

+ info