Cinc instituts reben aquest any el segell de la Xarxa de Centres per la Igualtat 27/09/2018 - 13:43


Avui a cinc instituts de la ciutat se'ls ha concedir el segell de la Xarxa de Centres per la Igualtat, que els reconeix com a centres compromesos amb la incorporació de la perspectiva de gènere en el seu treball diari per contribuir a avançar en una societat més justa i equitativa.

Els centres que han estat reconeguts són l'Institut Baix Camp, l'Institut Gabriel Ferrater i Soler, l'Institut Gaudí, l'Institut Josep Tapiró i l'Institut Roseta Mauri.

El segell de la Xarxa de Centres per la Igualtat s'atorga després que aquests instituts hagin realitzat una autoauditoria en matèria de coeducació, de manera que han avaluat les seves accions i n'han fet un retorn a l'Ajuntament de Reus. Els centres que han realitzat aquesta reflexió i han aportat resultats de com treballen la igualtat de gènere són els que han rebut el segell, que es lliura anualment en funció de la tasca realitzada.

Els objectius d'aquest projecte són:

Donar eines i recursos als centres perquè puguin aplicar la perspectiva de gènere a tots els nivells.
Dotar els centres d'alumnat que esdevinguin referents d'igualtat capaços d'identificar conductes sexistes.
Potenciar al centre de professorat referent en perspectiva de gènere i perspectiva coeducativa.
Fomentar actituds igualitàries al centres educatius. 
Promoure la reflexió dins la comunitat educativa davant els comportaments abusius en les relacions de parella.
El projecte en què treballen els instituts tot implicant el conjunt de la comunitat educativa es desenvolupa en diferents fases:

Implicació de diferents joves de 4t d'ESO perquè facin de referents
Retorn als centres des de la Regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència sobre els punts forts i dèbils detectats quant a aspectes d'igualtat i coeducació
Formació als referents i sensibilització als centres a partir de les propostes realitzades pels referents
Trobades de coordinació i avaluació amb el professorat dels centres
Possible col·laboració en un acte del programa del Dia Internacional de les Dones, que s'escau el 8 de març
Preparació d'una activitat perquè els referents la realitzin durant una hora de tutoria
Realització de l'enquesta “Baròmetre per la Igualtat: qüestionari a omplir pels referents”
Reunions de coordinació i avaluació amb el professorat
Referents d'igualtat
La xarxa va nèixer del projecte “Referents d'igualtat” i suposa un pas més, per tal que la prevenció de la violència masclista i les relacions abusives no es treballi únicament des de la perspectiva dels joves sinó a partir de la implicació de tota la comunitat educativa del centre. L’objectiu és crear una xarxa de centres de secundària que treballin per la igualtat i esdevinguin referents en igualtat.

Així, a més de continuar treballant amb els joves, es va confeccionar una guia pels centres on es donaven eines i recursos per aplicar la perspectiva coeducativa a tots els nivells, amb l'objectiu de potenciar actituds igualitàries al centres educatius, promoure la reflexió dins la comunitat educativa davant els comportaments abusius en les relacions de parella amb la intenció de reconèixer públicament els centres que treballin per assolir la igualtat entre dones i homes.

Amb el lliurament del segell, l’Ajuntament de Reus reconeix públicament els centres que han adquirit el compromís per assolir la igualtat entre dones i homes, la eradicació dels micromasclismes, actituds sexistes i androcèntriques i la violència masclista, entre altres situacions.

El projecte s’impulsa de manera coordinada entre la regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència, el Casal de les Dones i el Casal de Joves de Reus.

L'acte de lliurament dels reconeixements ha estat presidit aquest dijous per l'alcalde, Carles Pellicer, i hi han assistit la regidora de Participació, Ciutadania i Transparència, Montserrat Flores, i la d'Ensenyament i Política Lingüística, M. Dolors Sardà.

COMPARTEIX A LES XARXES SOCIALS

logo xarxa igualtat.jpg

GALERIA

Fotos de l'esdeveniment