ajuntament de reus

PLANET WEEK, UNA SETMANA D'ACTIVITATS DESTINADES A JOVES 01/10/2019 - 09:43

PLANET WEEK, UNA SETMANA D'ACTIVITATS DESTINADES A JOVES


Aquesta setmana presentem la PLANET WEEK, una mostra d’activitats proposades per entitats i destinades als joves. Del 4 a l’11 d’octubre hi haurà tastets de dansa, teatre, música esports i esdeveniments destinats a transformar els temps dedicats a l’oci.

La PLANET WEEK és una acció inclosa al programa PLANET REUS, un projecte pensat per millorar els entorns d’oci i temps lliure dels joves que es basa en un projecte islandès, Planet Youth, que s’inicis a Islàndia fa més de 15 anys i que actualment ja es desenvolupa a més de 30 ciutats en 15 països Europeus.

Contextualització
Pla Local de Joventut (2016-2020)
Identifica les següents mancances :

A Reus, hi ha oferta d’educació no formal, però no es coneix.
No es potencien les competències transversals i l’educació emocional.
Existeix la necessitat de reforçar l’autoestima, la confiança i les habilitats socials.
Els programes d’oci són, majoritàriament, desconeguts. Es necessita més continuïtat, promoció i implicació.
Mancança d’activitat física, a l’aire lliure, de caràcter gratuït.
Pla sobre Drogues. ( 2016-2020)
A partir de les diferents Comissions de treball realitzades durant aquests dos darrers anys, s’estableix un repte de canvi de model i foment des d’una intervenció encara molt més comunitària, comptant amb la implicació de tots i totes les agents que treballen al municipi sobre aquest àmbit.

Els espais d’oci i lleure són essencials per a la socialització d’adolescents i joves, ja que els permeten accedir a un espai propi en el qual poden mostrar-se més lliurement, fora del control de l’adult, tal com desitgen veure’s pels altres iguals.

PLANET YOUTH
Aquestes polítiques ens han portat a desenvolupar un espais de lleure i d’oci no basats en el consum i que promoguin hàbits i relacions saludables. L’Ajuntament ha treballat fins ara amb el projecte Altersuer, una oferta d’oci d’estiu que cada any ofereix més d’una vintena d’activitats i que aconsegueix uns bons resultats d’acceptació (aproximadament 1.200 usuaris l’any 2019)

Enguany l’Ajuntament de Reus s’adhereixi al programa Planet Youth, un programa desenvolupat en més de 15 països i 30 ciutats Europees i que planteja afavorir el desenvolupament sa i segur dels joves. Ho fa per mitjà de potenciar el seu talent i fomentar l'ocupació del temps de lleure en activitats creatives, divertides i saludables com a base per a millorar la cohesió social, l'empoderament i la convivència dels i les joves i de retruc de la comunitat. Un programa que es tradueix en la reducció de consums d’alcohol i substàncies per part dels joves.

Planet Youth a Reus es tradueix en PLANET REUS, un programa que entre d’altres accions,  proposa generar un espai de trobada entre les entitats que ofereixen activitats i els joves que busquen alternatives d’oci per a generar espais de saludables de relació i cohesió social. 

Una mostra d’aquest gestor d’activitats i de com volem avançar en la millora de la qualitat dels espais, i els temps que oferim als joves per al seu temps d’oci és PLANET WEEK.

Planet week. La construcció d’una acció comunitària
El mes de maig passat l’Ajuntament de Reus va convocar a les entitats de la ciutat  amb l’objectiu de construir la xarxa d’agents socials, que ha de promoure la millora dels espais d’oci i lleure.

De forma conjunta,  s’han valorat necessitats detectades i propostes per a realitzar. Això ha permès identificar millor l’oferta d’oci de la ciutat dirigida a joves i s’ha explorat la possibilitat de construir un nou gestor o cercador d’activitats que permeti i faciliti visualitzar tota la oferta d’activitats.

Per construir aquest espai i com a exemple del que es treballa en el desenvolupament de PLANET REUS, es va proposar a les entitat oferir un tast d’activitats dirigides a joves,  que es va concretar en un setmana d’activitats obertes, on hi podran accedir de forma gratuïta, per tal que puguin conèixer de primera mà tota la oferta que tenen a disposició.  

Es tracta d’activitats tant esportives com culturals, des de voleibol a tenis taula passant per ball de bastons o teatre, vídeo fòrums, coral, creació musical, castells,  concerts...

El resultat:  PLANET WEEK  (Setmana Planet)
Amb l’objectiu de fomentar l’oci saludable aplegant els agents implicats en l'oci d'un territori i crear entorns més segurs, saludables i de qualitat per a la població adolescent s’organitza del 4 a l’11 d’octubre la PLANET WEEK.

Conté 26 activitats programades i més de 20 entitats implicades. En destaquen:

Servei d’activitats a la carta
Algunes de les activitats proposades son part del programa ACTIVITATS A LA CARTA del casal de joventut. Un servei que facilita la organització d’activitats als joves o entitats de joves segons les seves demandes o interessos.

Més de 14 entitats obren les seves activitats
Les entitats que han obert les seves activitats al jovent són:  AEG Montsant Cim,  Associació jocs de rol, Espais Ocults, Bicicamp, Orfeó Reusenc, Club tenis taula Ganxets de Reus,  CFA  Imperials reus, Xiquets de Reus, Amakuni, Irashai, H2O, C Voleibol Reus, AMCA  i CN Reus Ploms.

Exhibició URBAN SPORTS a la plaça Llibertat
Es farà el dia 11 d’octubre a les 17:00 h. a la Plaça de la Llibertat. Consisteix en una   exhibició d’URBAN SPORTS, amb la participació de BMX, SCOOTER SKATE, STREET WORKAOUT, ROLLER DERBI i PATINS EN LINIA.

Inauguració
La setmana s’inaugura  amb una festa de presentació d’inici de les activitats al espai Salting, a la carretera d’Alcolea, oberta a tots els joves de 12 a 18 anys de Reus on hi haurà actuacions d’acrobàcia i parkour, a més d’altres sorpreses. Tindrà lloc el divendres 4 d’octubre de 20:30 a 22:00 h. És una festa gratuïta però per poder accedir-hi cal invitació que es pot recollir al Casal de joves la Palma.

Per ampliar tota la informació de les activitats les persones interessades poden adreçar-se a joventutreus.cat

COMPARTEIX A LES XARXES SOCIALS

Programa Planet Week.pdf

GALERIA

Fotos de l'esdeveniment